Polska wersja językowa English version Deutsche Sprachversion

Kotlet pozostaje z 8 proc. VAT. Napój i jego zaserwowanie to co innego

4 kwietnia 2015 r.

Restauracja, w której kelner podaje klientowi kawę, herbatę bądź piwo, musi opodatkować całe świadczenie według jednej stawki 23 proc. Tylko jedzenie jest z niższym podatkiem

Taką wykładnię przepisów potwierdził WSA w Krakowie w dwóch wyrokach z 17 marca 2015 r. (sygn. akt I SA/Kr 80/15 oraz I SA/Kr 81/15). Jak mówi Jakub Matusiak, doradca podatkowy i starszy menedżer w PwC, wyrok potwierdza interpretacje ministra finansów: z 9 stycznia 2015 r. (nr PT8/033/98/608/PBD/14) i z 19 grudnia 2014 r. (nr PT8/033/60/401/WCH/14/RD118732).

– Nie ma w tej chwili zagrożenia, ani ze strony organów podatkowych, ani sądów, że cała usługa – posiłek i napój – zostaną opodatkowane w całości stawką podstawową VAT – komentuje Jakub Matusiak.


Łukasz Zalewski, Gazeta Prawna 2015-04-01