Kotlet pozostaje z 8 proc. VAT. Napój i jego zaserwowanie to co innego
4 kwietnia 2015 r.
Restauracja, w której kelner podaje klientowi kawę, herbatę bądź piwo, musi opodatkować całe świadczenie według jednej stawki 23 proc. Tylko jedzenie jest z niższym podatkiemTaką wykładnię przepisów potwierdził WSA w Krakowie w dwóch wyrokach z 17 marca 2015 r. (sygn. akt I SA/Kr 80/15 oraz I SA/Kr 81/15). Jak mówi Jakub Matusiak, doradca podatkowy i starszy menedżer w PwC, wyrok potwierdza interpretacje ministra finansów: z 9 stycznia 2015 r. (nr PT8/033/98/608/PBD/14) i z 19 grudnia 2014 r. (nr PT8/033/60/401/WCH/14/RD118732).
– Nie ma w tej chwili zagrożenia, ani ze strony organów podatkowych, ani sądów, że cała usługa – posiłek i napój – zostaną opodatkowane w całości stawką podstawową VAT – komentuje Jakub Matusiak.
Łukasz Zalewski, Gazeta Prawna 2015-04-01
Pozostałe aktualności:
- Minimalne wynagrodzenie i minimalna stawka godzinowa w 2022 r.
- Przypominamy - świadczenia urlopowe wolne od składek ZUS
- Jeden wykaz podatników VAT już dostępny.
- Rząd przyjął projekt ustawy wprowadzającej PIT zero dla młodych.
- Zmiany do rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących.
- Co zmienia się w przepisach dla przedsiębiorców od 2019 roku (część II)